Πόσο καιρό θα ζήσει ένα άτομο με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 4;
Στάδιο 4 Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται όταν ο καρκίνος στο κόλον εξαπλώνεται ή μετασταθεί σε άλλους ιστούς και όργανα. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συχνά εξαπλώνεται στο ήπαρ, αλλά μπορεί επίσης να φτάσει στους πνεύμονες, στους λεμφαδένες ή στην επένδυση της κοιλιακής κοιλότητας.
Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) σημειώνει ότι το 5ετές σχετικό ποσοστό επιβίωσης για άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 4 που έχει εξαπλωθεί είναι 14%.
Ωστόσο, όλοι είναι διαφορετικοί και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στο ποσοστό επιβίωσης ενός ατόμου.
Η σωστή διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να πάρει υπομονή, καθώς οι γιατροί χρησιμοποιούν πολλές δοκιμές για να ανιχνεύσουν και να εντοπίσουν τον καρκίνο.
Εάν εντοπίσουν τον καρκίνο, θα χρησιμοποιήσουν επίσης περισσότερες δοκιμές για να δουν αν έχει εξαπλωθεί.
Οι δοκιμές και οι διαδικασίες που μπορούν να βοηθήσουν τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν: Η κολονοσκόπηση για να κοιτάξει μέσα στο ορθό
Μετά την εκτέλεση όλων των απαραίτητων δοκιμών, ένας γιατρός θα συζητήσει τη διάγνωση με το άτομο.
Αποφάσεις
Όποιος λαμβάνει μια διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου σταδίου 4 θα πρέπει να λάβει κάποιες αποφάσεις σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επιλογές θεραπείας.
Είναι σημαντικό να συζητήσουμε όλες τις επιλογές με έναν γιατρό και να κατανοήσουμε τον στόχο κάθε θεραπείας.
Επιλογές θεραπείας
Οι επιλογές θεραπείας που διατίθενται σε άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 4 είναι πιο περιορισμένες από εκείνες που είναι κατάλληλες για τα προηγούμενα στάδια αυτού του καρκίνου. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες επιλογές θεραπείας που πρέπει να εξεταστούν, καθώς και άλλοι παράγοντες που πρέπει να έχουμε κατά νου.
χειρουργική επέμβαση
Όταν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα όργανα και ιστούς, η χειρουργική επέμβαση είναι απίθανο να θεραπεύσει τον καρκίνο. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι ακόμα μια καλή επιλογή.
Εάν μια σάρωση αποκαλύψει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί μόνο σε μερικές μικρές περιοχές, μπορεί να είναι δυνατή η χειρουργική επέμβαση. Με τη χειρουργική αφαίρεση των καρκινικών κυττάρων, οι γιατροί ελπίζουν να βοηθήσουν το άτομο να ζήσει περισσότερο.
Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις θα περιλαμβάνουν την απομάκρυνση του μέρους του παχέος εντέρου καθώς και των κοντινών λεμφαδένων. Η πρόσθετη χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρέσει τις περιοχές του ιστού στις οποίες έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος. Οι γιατροί συνήθως θα συνιστούν επίσης χημειοθεραπεία, είτε πριν είτε μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Εάν τα κύτταρα όγκου είναι πολύ μεγάλα για να απομακρυνθούν ή υπάρχουν πάρα πολλοί από αυτούς, οι γιατροί θα συστήσουν χημειοθεραπεία πριν το άτομο υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις. Εάν αυτό συρρικνώσει τους όγκους, μπορεί να ζητήσει από έναν χειρουργό να προχωρήσει με τη χειρουργική επέμβαση.
Οι γιατροί ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να εκτελούν πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις εάν η καρκινική ανάπτυξη είναι πιθανό να εμποδίσει το κόλον ή ήδη εμποδίζει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι δυνατή η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, όπως η τοποθέτηση ενός stent. Οι χειρουργοί μπορούν να τοποθετήσουν ένα stent, το οποίο είναι ένας κοίλος σωλήνας που συνήθως αποτελείται από μέταλλο πλέγματος ή πλαστικό, στο κόλον κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης. Όταν είναι επιτυχής, ένα stent μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσει το κόλον ανοιχτό και να κάνει πιο επεμβατική χειρουργική επέμβαση περιττή.
Οι γιατροί μπορεί επίσης να συστήσουν μια εκτροπή κολοστομίας, η οποία ουσιαστικά κόβει το κόλον πάνω από τον καρκινικό ιστό και εκτρέπει τα απόβλητα από το σώμα έξω από ένα μικρό άνοιγμα στο δέρμα.
Χημειοθεραπεία
Εάν ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει εξαπλωθεί πολύ μακριά για να είναι αποτελεσματική η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία είναι η πρωτεύουσα επιλογή θεραπείας.
Τα περισσότερα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 4 θα λάβουν χημειοθεραπεία ή συγκεκριμένες στοχοθετημένες θεραπείες για να βοηθήσουν στον έλεγχο της εξέλιξης του καρκίνου ή των συμπτωμάτων.
Οι γιατροί μπορούν να συστήσουν ορισμένα θεραπευτικά σχήματα που περιλαμβάνουν ένα φάρμακο στόχευσης, το οποίο στοχεύει είτε την οδό αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF) είτε την οδό υποδοχέα επιθηλιακού αυξητικού παράγοντα (EGFR).
Η επιλογή μεταξύ των αγωγών θα διαφέρει σε κάθε περίπτωση. Η καταλληλότερη επιλογή θα εξαρτηθεί από τους τύπους θεραπείας που είχε ένα άτομο πριν, τη συνολική υγεία του και την ανταπόκρισή του στη θεραπεία.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τους γιατρούς να δοκιμάζουν πολλαπλές θεραπείες. Εάν ο καρκίνος δεν ανταποκριθεί στην πρώτη θεραπεία, μπορεί να σταματήσει αυτή τη θεραπεία και να ξεκινήσει άλλο.
Ακτινοβόληση θεραπείας
Οι γιατροί μπορεί επίσης να συστήσουν ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του παχέος εντέρου αργά στο στάδιο για να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων όπως ο πόνος και η δυσφορία. Αυτή η θεραπεία μπορεί να συρρικνωθεί ακόμη και ο όγκος για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά συνήθως δεν θα θεραπεύσει τον καρκίνο.
έγχυση ηπατικής αρτηρίας
Μια έγχυση ηπατικής αρτηρίας μπορεί να είναι μια επιλογή θεραπείας για άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου που έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ. Η έγχυση ηπατικής αρτηρίας είναι ένας τύπος περιφερειακής χημειοθεραπείας, η οποία περιλαμβάνει την παροχή φαρμάκου χημειοθεραπείας απευθείας στην ηπατική αρτηρία στο ήπαρ. Αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων χωρίς να βλάψει τα υγιή ηπατικά κύτταρα στη διαδικασία.
Απλάξηση ή εμβολισμός
Η απομάκρυνση ή η εμβολή μπορεί να είναι κατάλληλα για άτομα που έχουν μεταστατικό ή επαναλαμβανόμενο καρκίνο του παχέος εντέρου που προκαλεί μερικούς όγκους στον πνεύμονα ή το ήπαρ που είναι λιγότερο από 4 εκατοστά.
Η αφαίρεση χρησιμοποιεί είτε ραδιοφωνικές συχνότητες, μικροκύματα ή αλκοόλ – τα οποία οι άνθρωποι καλούν επίσης διαδερμική ένεση αιθανόλης (PEI) – για να στοχεύουν και να σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα ενώ αφήνουν τους περιβάλλοντος ιστούς σχετικά μη τραυματισμένους.
Κατά τη διάρκεια της εμβολισμού, ένας γιατρός θα εισάγει ουσίες στα αιμοφόρα αγγεία για να προσπαθήσει να μπλοκάρει ή να μειώσει τη ροή του αίματος στα καρκινικά κύτταρα στο ήπαρ.
Παρηγορητική φροντίδα
Εάν ο καρκίνος εξελίσσεται σε πολλά απομακρυσμένα όργανα και ιστούς, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην βοηθήσει στην επέκταση της διάρκειας ζωής ενός ατόμου. Άλλες επιλογές θεραπείας μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και μπορεί να παράγουν πρόσθετα συμπτώματα που κάνουν την ποιότητα ζωής του ατόμου χειρότερη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να αποφασίσουν κατά της ιατρικής περίθαλψης που επιδιώκει να θεραπεύσει τον καρκίνο και να επιλέξει την παρηγορητική φροντίδα να προσπαθήσει να κάνει τη ζωή πιο άνετη.
Η παρηγορητική φροντίδα θα περιλαμβάνει συνήθως την εξεύρεση τρόπων διαχείρισης του πόνου και τη μείωση των συμπτωμάτων ενός ατόμου, ώστε να μπορούν να ζουν άνετα για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ως σημείωμα ACS, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας στους 22 άνδρες και μία στις 24 γυναίκες θα λάβει διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου 4 είναι ο καρκίνος του καθυστερημένου σταδίου στον οποίο η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς ή όργανα στο σώμα και επομένως είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η θεραπεία μπορεί να είναι μόνο εν μέρει επιτυχημένη και ο καρκίνος μπορεί να είναι πιο πιθανό να επιστρέψει μετά τη θεραπεία.
Το ACS σημειώνει ότι το 5ετές σχετικό ποσοστό επιβίωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου του σταδίου 4 είναι 14%. Ωστόσο, αυτό δεν αντιπροσωπεύει άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα μεμονωμένα ποσοστά επιβίωσης.
Για παράδειγμα, η επιτυχία συγκεκριμένων μεθόδων θεραπείας μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ατόμων, με θεραπείες που λειτουργούν πολύ καλά για μερικούς ανθρώπους που έχουν μικρή επίδραση σε άλλους.
Επιπλέον, οι ειδικοί βασίζουν αυτά τα στατιστικά στοιχεία σε προηγούμενες περιπτώσεις. Καθώς οι θεραπείες τείνουν να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, τα ποσοστά επιβίωσης μπορούν επίσης να βελτιωθούν καθώς οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες είναι διαθέσιμες.
Οι μεμονωμένοι παράγοντες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα ενός ατόμου. Για παράδειγμα, η ηλικία και η συνολική υγεία ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσουν την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία.
Ο ρυθμός εξέλιξης του καρκίνου μπορεί να αλλάξει και τις προοπτικές. Εάν ο καρκίνος προκαλεί επιπλοκές, όπως ένα μπλοκάρισμα στο κόλον ή μια τρύπα στον τοίχο του εντέρου, οι προοπτικές του ατόμου είναι πιθανό να αλλάξουν.
Αυτό το στατιστικό στοιχείο επιβίωσης ισχύει και μόνο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου του σταδίου 4 όταν οι γιατροί για πρώτη φορά το διαγνώσουν. Το ποσοστό επιβίωσης θα είναι διαφορετικό για εκείνους στους οποίους ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί περαιτέρω ή θα επιστρέψει μετά τη θεραπεία.
Περίληψη
Στάδιο 4 Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι καρκίνος καθυστερημένου σταδίου. Το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο από ό, τι για τα προηγούμενα στάδια του καρκίνου. Το 5ετές σχετικό ποσοστό επιβίωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 4 που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος είναι περίπου 14%. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως οι επιλεγμένες μέθοδοι θεραπείας και η συνολική υγεία του ατόμου, συμβάλλουν στο προσδόκιμο ζωής.
Παρόλο που συχνά υπάρχουν διαθέσιμες ακόμα διάφορες επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης και της χημειοθεραπείας, μερικοί άνθρωποι με καρκίνο αργά στάδια επιλέγουν να μην έχουν ιατρική περίθαλψη και να αναζητούν παρηγορητική φροντίδα.
Όποιος λαμβάνει μια διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου σταδίου 4 θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με την ιατρική του ομάδα για να συζητήσει όλες τις επιλογές θεραπείας και να αποφασίσει τι θα ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους.
- Καρκίνος του παχέος εντέρου
- Καρκίνος/Ογκολογία