Mennyi ideig él a 4. stádiumú vastagbélrákban szenvedő személy?

4. stádiumú vastagbélrák akkor fordul elő, amikor a vastagbélben lévő rák elterjed vagy metasztázis más szövetekre és szervekre. A vastagbélrák leggyakrabban a májba terjed, de eljuthat a tüdőbe, a nyirokcsomókba vagy a hasi üreg bélése is.

Az American Cancer Society (ACS) megjegyzi, hogy a 4. stádiumú vastagbélrákban szenvedő emberek 5 éves relatív túlélési aránya 14%.

Ugyanakkor mindenki eltérő, és más tényezők hozzájárulnak az ember túlélési arányához.

A vastagbélrák helyes diagnosztizálása türelmet okozhat, mivel az orvosok sok tesztet használnak a rák kimutatására és megtalálására.

Ha azonosítják a rákot, akkor további teszteket is használnak annak megállapításához, hogy elterjedt -e.

A vastagbélrák diagnózisát elősegítő tesztek és folyamatok magukban foglalják:

 • Fizikai vizsgálat
 • Vérvizsgálatok
 • a Kolonoszkópia, hogy a végbél belsejébe nézzen
 • Biopszia, amelyben az orvos szöveti mintát vesz, és elküldi egy laboratóriumba elemzés céljából
 • Molekuláris tesztelés, hogy segítsen azonosítani a daganat specifikus tulajdonságait Ez fontos lehet a kezeléshez
 • képalkotó tesztek, mint például a CT, PET, ultrahang vagy MRI szkennelések, hogy megvizsgálják, hogy a rák elterjedt-e
 • A mellkas röntgenfelvétele annak ellenőrzésére, hogy a rák ellenőrzi-e elterjedt a tüdőbe.

  Döntések

  Bárki, aki a 4. szakaszban kap, a vastagbélrák diagnosztizálását, néhány döntést kell hoznia az előrelépésről, különös tekintettel a kezelési lehetőségekre.

  Fontos, hogy az összes lehetőséget megbeszéljük egy orvossal, és megértsük az egyes kezelések célját.

  Kezelési lehetőségek

  A 4. stádiumú vastagbélrákban szenvedő emberek számára rendelkezésre álló kezelési lehetőségek korlátozottabbak, mint a rák korábbi szakaszaihoz. Még mindig vannak néhány kezelési lehetőség, amelyet figyelembe kell venni, valamint más tényezőket, amelyeket szem előtt kell tartani.

  műtét

  Ha a rákos sejtek távoli szervekbe és szövetekben terjedtek, akkor a műtét valószínűleg nem gyógyítja meg a rákot. Vannak olyan esetek, amikor a műtét továbbra is jó lehetőség lehet.

  Ha egy vizsgálat során kiderül, hogy a rák csak néhány kis területre terjedt, akkor a műtét továbbra is lehetséges. A rákos sejtek műtéti eltávolításával az orvosok remélik, hogy segítenek az embernek hosszabb ideig élni.

  Ezek a műtétek magukban foglalják a vastagbél és a közeli nyirokcsomók eltávolítását. További műtét eltávolíthatja a szövet területeit, amelyekbe a rák elterjedt. Az orvosok általában a kemoterápiát is javasolják, akár a műtét előtt, akár után.

  Ha a tumorsejtek túl nagyok ahhoz, hogy eltávolítsák, vagy túl sokuk van, az orvosok a kemoterápiát javasolják, mielőtt a személy bármilyen műtéti eljárást végezne. Ha ez zsugorítja a daganatokat, akkor megkérhetik egy sebészt, hogy folytassa a műtétet.

  Az orvosoknak további műtéti eljárásokat is végezhetnek, ha a rákos növekedés valószínűleg akadályozza a vastagbélét, vagy már blokkolja azt. Bizonyos esetekben lehetséges a minimálisan invazív műtét, például a stent elhelyezése. A sebészek elhelyezhetnek egy stentet, amely egy üreges cső, amely általában hálófémből vagy műanyagból áll, a vastagbélbe a vastagbélbe egy kolonoszkópia során. Sikeres siker esetén a sztent segíthet a vastagbél nyitva tartásában, és feleslegesebbé teheti az invazív műtétet.

  Az orvosok is javasolhatják az eltérítő kolostómiát, amely lényegében a vastagbél a rákos szövet fölé vágja, és a hulladékot a testből egy kis nyílás révén eltereli a testből.

  kemoterápia

  Ha a vastagbélrák túl messzire terjedt ahhoz, hogy a műtét hatékony legyen, a kemoterápia az elsődleges kezelési lehetőség.

  A 4. stádiumú vastagbélrákban szenvedő emberek többsége kemoterápiát vagy specifikus célzott terápiákat kap a rák előrehaladásának vagy tüneteinek szabályozásához.

  Az orvosok javasolhatnak olyan kezelési rendszereket, amelyek magukban foglalják a célzó gyógyszert, amely vagy az érrendszeri endothel növekedési faktor (VEGF) útját vagy az epithelialis növekedési faktor receptor (EGFR) útját célozza.

  A kezelések közötti választás minden helyzetben eltérő. A legmegfelelőbb lehetőség attól függ, hogy milyen típusú kezelés típusai, amelyek korábban már rendelkeztek, általános egészségük és a kezelésre való reagálásuk.

  Nem ritka, hogy az orvosok többször is kipróbálják. Ha a rák nem reagál az első kezelésre, akkor megállíthatják ezt a kezelést, és inkább egy másikat indíthatnak.

  sugárterápia

  Az orvosok javasolhatják a sugárterápiát késői stádiumú vastagbélrákban is, hogy csökkentsék a tünetek, például a fájdalom és a kellemetlenség csökkentését. Ez a kezelés akár egy ideig is csökkentheti a daganatot, de általában nem gyógyítja meg a rákot.

  máj artériás infúzió

  A máj artériás infúzió lehet kezelési lehetőség a vastagbélrákban szenvedő emberek számára, amelyek elterjedtek a májban. A máj artériás infúzió egyfajta regionális kemoterápia, amely magában foglalja a kemoterápiás gyógyszer közvetlenül a máj artériájába történő szállítását. Ez a kezelés elősegítheti a rákos sejtek elpusztítását anélkül, hogy károsítaná az egészséges májsejteket a folyamat során.

  abláció vagy embolizáció

  abláció vagy embolizáció megfelelő lehet azoknak az embereknek, akiknek metasztatikus vagy ismétlődő vastagbélrákja van, amely néhány tüdőben vagy májban néhány daganatot okoz, amely kevesebb, mint 4 centiméter. A

  abláció vagy rádiófrekvenciákat, mikrohullámúakat vagy alkoholt használ – amelyet az emberek perkután etanol injekciónak (PEI) hívnak – a rákos sejtek megcélzására és elpusztítására, miközben a környező szöveteket viszonylag sértetlenül hagyják.

  Az embolizáció során az orvos anyagokat injektál az erekbe, hogy megpróbálja blokkolni vagy csökkenteni a májban lévő rákos sejtek véráramát.

  palliatív ellátás

  Ha a rák sok távoli szervre és szövetre halad, a műtét nem segíthet az ember élettartamának meghosszabbításában. Más kezelési lehetőségek kellemetlenséget okozhatnak, és további tüneteket okozhatnak, amelyek még rosszabbá teszik az ember életminőségét.

  Ezekben az esetekben az emberek dönthetnek az orvosi kezelés ellen, amely a rák gyógyítására törekszik, és ehelyett a palliatív ellátást választhatja, hogy megpróbálja kényelmesebbé tenni az életet.

  A palliatív ellátás általában magában foglalja a fájdalom kezelésének és az ember tüneteinek csökkentésének módjait, hogy a lehető leghosszabb ideig kényelmesen élhessenek.

  Amint az ACS megjegyzi, a vastagbélrák a harmadik leggyakrabban diagnosztizált rák az Egyesült Államokban mind a férfiak, mind a nők esetében. 22 férfi közül egyet és 24 nő közül egyet kapnak vastagbélrák -diagnózisban az életük során.

  4. stádiumú vastagbélrák késői stádiumú rák, amelyben a betegség más szövetekben vagy szervekben terjedt el a testben, és ezért nehezebb kezelni. A kezelés csak részben sikeres lehet, és a rák valószínűleg visszatér a kezelés után.

  Az ACS megjegyzi, hogy a 4. stádiumú vastagbélrák 5 éves relatív túlélési aránya 14%. Ez azonban nem veszi figyelembe más olyan tényezőket, amelyek befolyásolhatják az egyéni túlélési arányokat.

  Például az egyes kezelési módszerek sikere az egyének között változhat, olyan kezelésekkel, amelyek nagyon jól működnek néhány ember számára, akiknek másokban kevés hatása van.

  Ezenkívül a szakértők ezeket a statisztikákat a múltbeli esetekre alapozzák. Mivel a kezelések az idő múlásával javulnak, a túlélési arányok is javulhatnak, mivel a hatékonyabb kezelések elérhetővé válnak.

  Az egyes tényezők szintén jelentős szerepet játszhatnak az ember kimenetelében. Például az egyén életkora és általános egészsége befolyásolhatja a kezelésre való reagálásukat.

  A rák előrehaladásának sebessége megváltoztathatja a kilátásokat is. Ha a rák szövődményeket okoz, például a vastagbél elzáródását vagy a bélfal lyukat, akkor a személy kilátásai valószínűleg megváltozik.

  Ez a túlélési statisztika csak a 4. stádiumú vastagbélrákra vonatkozik, amikor az orvosok először diagnosztizálják. A túlélési arány különbözik azoknál, akiknél a rák tovább terjedt vagy a kezelés után visszatért.

  Összegzés

  4. stádiumú vastagbélrák késői stádiumú rák. A várható élettartam alacsonyabb, mint a rák korábbi szakaszaiban. Az ötéves relatív túlélési arány a 4. stádiumú vastagbélrák esetében, amely a test más részein elterjedt, körülbelül 14%. Más tényezők, például a választott kezelési módszerek és a személy általános egészsége azonban hozzájárulnak a várható élettartamhoz.

  Noha még mindig számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a műtétet és a kemoterápiát, néhány késői stádiumú rákos ember úgy dönt, hogy nem rendelkezik orvosi kezeléssel, és palliatív ellátást keres.

  Bárki, aki diagnosztizálja a 4. stádiumú vastagbélrákot, szorosan együttműködik az orvosi csapatával, hogy megvitassák az összes kezelési lehetőséget, és eldöntsék, mi lesz a legjobban az igényeiknek.

  • kolorektális rák
  • Rák/onkológia