Mire számíthat az IUD beillesztése során

Az intrauterin vagy az IUD egy kis T-alakú eszköz, amelyet egy orvos vagy nővér beültethet a méhbe a terhesség megakadályozása érdekében.

Ez a reverzibilis fogamzásgátló leghatékonyabb formái, amelyek kudarca kevesebb, mint 1%. A beillesztés egy kisebb orvosi eljárás, amely csak néhány percig tart.

A kutatás kimutatta, hogy míg a nők beszúrási tapasztalatokat jelentenek, amelyek a fájdalommentestől a rendkívül fájdalmasig terjednek, az eljárás általában kevésbé fájdalmas, mint amire számítottak.

Ebben a cikkben megtudhatja, mire számíthat az IUD beillesztése során. A mellékhatásokat és a gyógyulást is lefedjük.

előkészítés

Mielőtt IUD -t kapna, egy személy beszélhet orvosával arról, hogy melyik típus a legmegfelelőbb számukra. Az IUD -k két formában kaphatók:

 • A réz IUD: A készülék ez a verziója megöli a spermát, megakadályozva, hogy egy tojást megtermékenyítsen.
 • A hormonális IUD: Az ilyen típusú eszköz felszabadítja a progesztint, amely nagyon hasonló a progeszteronhoz, a test által gyártott hormonhoz.

A progesztin megakadályozhatja az ovulációt, ami azt jelenti, hogy nincs tojás a sperma megtermékenyítéséhez. Ezenkívül megvastagítja a méhnyak nyálkahártyáját, megnehezítve a sperma számára a tojáshoz való utazást, ha a test ovulál.

A hormonális IUD -k segíthetnek néhány premenstruációs és hormonális tünetben, például nehéz vérzés vagy periódusgörcsökben.

A réz IUD -k nem nyújtanak más előnyöket, mint a fogamzásgátlást, így az orvosok általában nem ajánlják őket azoknak az embereknek, akiknek már súlyos vérzés vagy súlyos görcsök tapasztalnak a menstruáció során.

Az IUD -k a legtöbb ember számára biztonságosak. Azok azonban, akik allergiás rézre, nem használhatnak réz IUD -t.

Az IUD megakadályozhatja a nem kívánt terhességet, de nem tudja megvédeni a szexuális úton terjedő fertőzéseket (STI).

Az embereknek nem szabad IUD -t használniuk, ha a következők közül bármelyikük volt:

 • Rendellenes hüvelyi vérzés
 • hüvelyi vagy méhnyakrák
 • A közelmúltbeli medencefertőzés vagy STI

A terhes vagy terhes nőknek nem szabad IUD -t kapniuk, bár biztonságos az IUD -t hamarosan szülés után.

Néhány emberben a progesztin növeli a láb vagy a magas vérnyomás vérrögök kockázatát, ezért elengedhetetlen, hogy elmondjuk az orvosnak bármilyen szív- és érrendszeri vagy egyéb egészségügyi problémát.

Sok ember aggódik a fájdalom miatt az IUD beillesztése során. Egy 2015. évi tanulmány azonban azt találta, hogy a nők önmagában bejelentett fájdalma, az IUD beillesztése után, szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a fájdalom, amelyet vártak.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az eljárás előtti szorongás fájdalmasabbá teheti a beillesztést. Segíthet egy empatikus orvossal vagy nővérrel, aki hajlandó időt venni az eljárás megvitatására és a megnyugtatás felkínálására.

Az ember érdemes megfontolni az orvos megkérdezését, hogy milyen korábbi tapasztalatai vannak az IUD -k beillesztéséről. Hasonlóképpen meg tudják mondani az orvosnak, hogy idegesnek érzik magukat, mi fog történni.

Egyes emberek beszámolnak arról, hogy a tőzsdén kívüli (OTC) fájdalomcsillapító gyógyszerek, például az ibuprofen szedése, mielőtt az eljárás elősegíti a fájdalom csökkentését azután.

Az eljárás során

Az eljárás során egy személy eltávolítja az alsóneműt és más ruházatot a derekáról. Ezután a hátukon fekszenek, általában a lábaikkal. Az orvos vagy a nővér felajánlja a combok lefedését, hogy segítsen az embernek kényelmesebbnek és kevésbé kitettnek érezni magát.

Az orvos először az ujjak segítségével végez egy medencei vizsgaot, majd a hüvelyt és a méhnyak alapját antiszeptikus oldattal megtisztítja.

Ezután beilleszt egy spekulumot a hüvelybe, hogy elválaszthassák a falakat, lehetővé téve számukra, hogy jobban láthassák őket. Egy kis hangszer segítségével beillesztik az IUD -t a méhbe egy kis nyílást a méhnyakban.

Néhány ember a görcsökhöz hasonló, vagy néha intenzívebb, mint a menstruációs görcsök. Ha a fájdalom szokatlannak vagy elviselhetetlennek érzi magát, a személynek el kell mondania az orvosnak. Az egész folyamat általában csak néhány percig tart.

A beillesztés után

Néhány ember szédülnek vagy elájul az IUD beillesztése után, tehát jó ötlet lehet, ha valaki kíséri őket a hazautazáshoz.

Általában biztonságos azonnal visszatérni a munkába vagy az iskolába. Ha azonban valaki intenzív fájdalmat vagy görcsöt érez, akkor egy napig pihenni akar.

Az IUD behelyezését követően normális észlelést észlelni. A Planned Parenthood szerint a foltozás akár 3–6 hónapig is tarthat.

Az egyénnek meg kell kérdeznie az orvosot, hogy meddig várjon, mielőtt nem védett szex lenne. Az IUD -k nem tudják megakadályozni a STI -ket, ezért fontos a biztonságosabb szex gyakorlása az új vagy nem tesztelt partnerekkel.

utógondozás

Az IUD egyik fő előnye, hogy nem igényel különleges gondozást. A beillesztést követő napokban gyakori a görcsök és a foltok megtapasztalása. A tőzsdén kívüli gyógyszerek segíthetnek csökkenteni ezeket a tüneteket. Bármely fájdalomnak néhány nap alatt eltűnik.

Az IUD egy olyan karakterlánchoz kapcsolódik, amely lehetővé teszi az orvos vagy a nővér eltávolítását. Néhány nő ujjaival érezheti a húrot. A legjobb, ha békén hagyja. A húr nem veszélyes, de meghúzhatja, vagy akár eltávolíthatja az IUD -t.

Ha a húr irritációt okoz, vagy ha egy partner szex közben érezheti a húrot, akkor az ember megkérheti az orvosot, hogy vágja le.

Ritka esetekben az IUD önmagában is megjelenhet. Ha ez megtörténik, akkor az ember terhes lesz. Bárki, akinek az IUD -t kiesett, hívjon orvosát, és ne legyen védett szex.

mellékhatások

A réz- és hormonális IUD -k mellékhatásokat okozhatnak, bár ezek általában keto diet amazon https://harmoniqhealth.com/hu/keto-diet/ néhány hónap elteltével oldódnak meg.

A hormonális IUD mellékhatásai magukban foglalhatják:

 • foltoskodás
 • Hiányzott periódusok vagy nincs periódus
 • Puffing
 • émelygés
 • Mell érzékenysége
 • A mellméret változásai
 • hangulati ingadozások
 • Alacsony libido
 • Súlygyarapodás

Nem mindenki tapasztalja a fentiek vagy a fentiek mindegyikét, amelyet az orvosok társulnak az IUD -khoz.

A réz IUD mellékhatásai magukban foglalhatják:

 • Fájdalom és görcsök
 • A hátfájás
 • Hosszú és nehéz periódusok
 • szabálytalan periódusok
 • foltosítás

Az IUD -vel való szövődmények viszonylag ritkák, de a következők:

 • A IUD kiesik
 • A hormonális IUD -vel kapcsolatos problémák, például a vérnyomás vagy a vérrögök változásai.
 • A méhen kívüli ektopiás terhesség vagy terhesség a méhen kívül
 • Fertőzés beillesztést követően /li
 • A méh károsodása

Azok a személyek, akiknek kórtörténetében van szív- és érrendszeri betegség, azok, akik dohányoznak, és a 35 évesnél idősebbek, nagyobb valószínűséggel bonyolultak a hormonális szövődményekkel IUD.

Ez egy mítosz, hogy az IUD -k a test más területeire, például az agyra vagy a tüdőre utazhatnak.

eltávolítás

IUD -k megakadályozhatják a terhességet 3-12 évig, és néha hosszabb ideig. Bármikor eltávolítható az IUD.

Az eltávolítás során egy nővér vagy orvos felkéri az embert, hogy feküdjön a hátán, és tegye a lábát a keverékbe.

Beilleszt egy spekulumot a hüvely kinyitásához, majd óvatosan vontatva az IUD karakterláncot. Ez miatt az IUD hajtogatja és áthalad a méhnyakon. Az embernek az eltávolítás során görcsös lehet, de az eljárás csak néhány percig tart.

Néha az IUD -t nehezebb eltávolítani. Ha ez megtörténik, az orvos kisebb eszközöket használhat, hogy kivegye. Nagyon ritkán, ha egy IUD elakad, akkor az embernek műtétre lehet szükség.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Az embereknek orvoshoz kell fordulniuk, ha a következő tünetek nem sokkal az IUD beillesztése után jelentkeznek:

 • A láz 101 ° F felett
 • Hidgülések
 • Intenzív vagy elviselhetetlen görcsök
 • Erős, éles fájdalom a gyomorban
 • Nagyon nehéz vérzés

Hívjon egy orvosot ezekre a tünetekre bármikor a beillesztés után:

 • Egy elmulasztott periódus réz IUD -val
 • Pozitív otthoni terhességi teszt
 • < Li> egy IUD, amely kiesik vagy úgy tűnik, hogy a méhnyakon keresztül jön. Emlékezés arra, hogy tablettákat vegyen, injekciókat fogadjon vagy óvszert használjon.

  Mint minden fogamzásgátló esetében, az IUD -k mind az előnyöket, mind a kockázatokat kínálják. Ha valaki nem biztos abban, hogy ez a megfelelő választás számukra, akkor beszélhetnek orvossal, hogy megvitassák aggodalmaikat.

  Az IUD beillesztése néhány ember számára kényelmetlen vagy fájdalmas lehet, de a fájdalom általában elmúlik. Néhány mellékhatást is okozhat, mivel a test megszokja az új eszközt.

  A legjobb, ha orvossal beszél minden mellékhatásról, ha ezek zavarják az ember általános jólétét vagy életminőségét.

  • fogamzásgátló/fogamzásgátlás
  • Terhesség/szülészet
  • Női egészség/nőgyógyászat

  Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek és csak a szakértői áttekintésű tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származik. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

  szerkesztői politika elolvasásával.

  Contents